· 

Junior Master Circuit op de schop?

Vorig weekend mocht HBV voor de tiende maal het HBV Junior Master organiseren. Een feestelijke editie, zo zou je denken. Het aantal deelnemers was echter bedroevend laag en het niveau is wel eens hoger geweest. De Junior Masters van Zeemacht en Drachten zijn al van de kalender gehaald, BCRS en HBV hebben er een eendagstoernooi van moeten maken en dit seizoen is het Junior Master van Duinwijck niet door gegaan vanwege te weinig deelnemers. Er moet iets gebeuren om het Junior Master Circuit weer de allure te geven van weleer.

 

HBV Junior Master

Tien jaar geleden trok ik de stoute schoenen aan en vroeg ik bij de Bond een Junior Master toernooi aan. Al jarenlang organiseerden dezelfde clubs dit toernooi, dus het was wel even schrikken dat er zich plots een nieuwe kandidaat meldde. Tegen mijn verwachting in, kregen we zowaar toegang tot het Junior Master Circuit. 

 

Door veel reclame te maken en te folderen op andere toernooien, lukte het ons om gelijk met 102 deelnemers te starten. In de jaren daarna zijn we gegroeid, tot circa 150 deelnemers per editie, waarbij ook een tweede hal aan te pas moest komen. Een schril contrast met de 59 deelnemers dit jaar.

 

Schools en Academy's

In de eerste jaren van het HBV Junior Master werd ook het systeem van Badminton Schools en Academy's gestart. In elke regio zaten een aantal Badminton Schools die de talenten uit de vijver visten en veel trainingstijd gaven. De echte toppers gingen naar de Academy van de regio. Het Junior Master Circuit werd zo ingericht dat bepaalde toernooien verplicht werden voor spelers van Schools dan wel Academy's. Ondanks dat ik kritiek heb gehad op de manier waarop werd bepaald welke toernooien verplicht waren voor Schools dan wel Academy's, zorgde het wel voor een groot aantal deelnemers.

 

Al een aantal jaren heb ik de organisatie van de toernooien uit handen gegeven. Tot mijn grote verbazing hoorde ik vorige week dat er nog maar 3 RTC's (voorheen Academy's) in Nederland zijn, met een uitbreiding naar 4 komend seizoen. Van verplichting lijkt geen enkele sprake meer te zijn en veel RTC's en spelers kiezen hun eigen weg. Het gehele Junior Master systeem bereikt niet meer zijn doel. Ik heb niet al te veel verstand van talentontwikkeling, maar dit lijkt mij toch een zeer slechte zaak. Het JM Circuit had een goede opzet, waarbij kinderen met enig badminton talent elkaar konden ontmoeten en elkaar naar een hoger niveau konden brengen. 

 

Doordat er minder trainingspunten zijn in de regio, zijn er ook minder kinderen die enthousiast en fanatiek gaan badmintonnen. Hoe mooi is het om elkaar ook te ontmoeten op de Junior Masters en nog meer spelers te zien die zoveel passie hebben voor jouw sport?

 

-11 en -17

Daar komt nog een ander belangrijk kritiekpunt bij: sinds 2011 behoort de -11 categorie niet meer bij de Junior Master, maar is de -17 categorie er bij gekomen. Voor regionale toernooien snap ik prima dat jeugd -17 wil spelen, maar de talentvolle spelers van 15/16 jaar spelen allang bij de seniorencompetitie en zouden eigenlijk de uitdaging niet bij de Junior Master, maar bij de seniorentoernooien moeten zoeken. 

 

Waarom de -11 categorie is geschrapt is mij totaal onduidelijk. Het enige wat ik kan bedenken is dat we de spelers op zo'n jonge leeftijd nog niet onder wedstrijddruk willen zetten. Maar is dat dan niet de druk die coaches hen opleggen? Laat die jonge spelers toch lekker hun partijen spelen in heel Nederland, zodat ze kennis maken met het badmintonwereldje en hopelijk nog enthousiaster en fanatieker worden voor onze sport.

 

Oplossing

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat de -11 categorie terugkomt bij de reguliere Junior Masters. De -17 is alleen interessant op de internationale Junior Masters zoals Victoria, BECA en Almere. Verplicht daarnaast alle RTC-spelers om deel te nemen aan de Junior Masters in de betreffende regio, zodat het niveau omhoog gaat.

 

Omdat ik me al een tijdje niet bezig houd met de Junior Master en de gehele jeugdopleiding binnen Badminton Nederland, kan ik er natuurlijk volledig naast zitten. Ik ben benieuwd hoe anderen hier tegenaan kijken.

 

-Rico Klaassen Bos

 

(Zie opmerking van Zeemacht Junior Master, dat redelijk overeenkomt met mijn kritiek)

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Bart-Jan / Jeugdtrainers-express (zaterdag, 17 maart 2018 11:45)

  Beste Rico...

  Wat een mooi stuk om te lezen...

  Ik denk dat de kern van het probleem nog ergens anders ligt... het gebrek aan een Jeugdtrainers-opleiding. Waardoor jeugd te weinig wordt uitgedaagd en wordt gebracht naar het spelen van toernooien/competitie.
  Te vaak krijg ik te maken (ook door de CHEMPSbadmintonselectie) met kinderen die tijdens selectietraining eigenlijk hun enige echte training krijgen en op de vereniging worden bezig gehouden. Bij verenigingen waar dat niet zo is zie je de kids dan ook met sprongen vooruit gaan.

  Zeker het badminton zit in zwaar weer en de keuzes, die gemaakt worden (te weinig) hebben daar nog geen verandering in gebracht. Blijf lekker je toernooi organiseren - gewoon een regio toernooi - blijf enthousiasmeren en de kids de combinatie van plezier en uitdaging aanbieden.

  Bart-Jan
  http:/www.facebook.com/jeugdtrainersexpress